BIOGRAFI

Hedda gillar att uttrycka sig med många olika estetiska medel såsom musik, text, mode och grafik. Visuellt helhetsintryck är minst lika viktigt som musiken, då de förstärker varandra. För Hedda ska musiken och berättandet vara huvudfokus, men det ska alltid backas upp med andra kreativa medel. Genom åren har Hedda varit med i en rad olika musikkonstellationer, samtidigt som hon studerat på några av Sveriges främsta folkhögskolor, bland annat Jazzmusikerlinjen på Fridhems Folkhögskola samt kulturprojektlinjen på Skurups folkhögskola. Nu är hon redo att ta sig an sin dröm om solokarriär och får nu chansen att berätta sin historia om hur det är leva som ung kvinna med den kroniska sjukdomen Crohns.

MIN HISTORIA

I maj 2017 blev jag diagnostiserad med den kroniska sjukdomen Crohns. Världen vändes upp och ner på en dag. Mitt liv skulle aldrig mer bli sig likt igen. Jag var 22 år och nu kroniskt sjuk. Mina mål och drömmar! “Skulle jag orka?” var en fråga som jag ställde till mig själv ofta. 

Men…! att ge upp mina drömmar om att bli jazzsångerska och kompositör var ändå aldrig ett alternativ. Med många nya erfarenheter, valde jag att ta mig an mina nya förutsättningar. Texter med tankar om sjukdomen som till en början skrevs som terapi, tonsattes och blev musik. Detta är nu vad som mynnat ut i projektet ”368 dagar” där debutalbumet med samma namn släpps i november 2021.

Det var under de första 368 dagarna efter min diagnos som de största livsförändringarna skedde för mig. Samtidigt som mycket i mitt professionella och sociala liv gick som på räls, var jag fångad i en kropp som gjorde så extremt ont och som sällan ville jobba med mig. Långa sjukskrivningar, isolerad från allt jag älskade, mediciner som inte fungerade och en kropp som dagligen kämpade att hålla sig stående på sina två ben. Till slut var det enda alternativet operation där återhämtningen tog betydligt längre tid än någon väntat sig. 

Det tog mig 368 dagar som kroniskt sjuk innan jag ställde mig på scen och framförde mina texter om mitt nya “liv” och alla dess toppar och dalar.

Min förhoppning med ”368 dagar” är att jag ska kunna ge en bild av hur det är att leva som ung kvinna med en dold kronisk sjukdom. Jag vill göra min del i att öka förståelse kring dolda fysiska sjukdomar. Vara en röst för de som inte vill, vågar eller orkar berätta hur det verkligen är att leva med en kronisk sjukdom. Jag har själv varit där, utan förebilder när jag behövde det som mest. Nu hoppas jag med min musik att jag ska kunna öka förståelsen och förhoppningsvis ge någon där ute lite tröst och kämparglöd.

På utsidan syns det oftast inte att jag varit allvarligt sjuk eller att jag bär på en sjukdom jag kommer behöva kämpa emot i perioder, för resten av mitt liv. En sjukdom som kommer göra livet skört, men som sen kommer göra de ljusa stunderna så mycket vackrare.